2020-06-13 Tűzoltó Szekerünk restaurálása

Tavaly ősszel álmodtunk egy nagyot, és hatalmas fába vágtuk a fejszénket; a múltunk, mi több, Fertőrákos település múltjának egy jelentős darabját képező, lóvontatású tűzoltó fecskendő felújítását vettük a fejünkbe.
Mint oly sok helyen máshol, Fertőrákoson is árválkodott egy eldugott pajtában egy régi, vastag porral belepett, helyenként rettentő módon megviselt, itt-ott hiányos, ugyanakkor egészében nézve komplett lóvontatású tűzoltó fecskendő.
A csapat nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába Tóth Imre tagunk vezetésével, melynek során rengeteg kutatómunka zajlott, még több fénykép készült. Kicsik, nagyok, idősek, fiatalok vették ki a részüket a csiszolástól kezdve a logisztikán át, fényezéstől egészen az eredeti réz szivattyú összeszereléséig. Az egész egyesület egy emberként mozdult meg a siker érdekében. Sok gondterhes pillanat, izgatott várakozás, feszült gondolkodás most egy csapásra eltűnt, mintha soha nem is létezett volna. A szkeptikus gondolatokat, melyek a projekt kudarcát vetítették előre, már mosolyogva emlegetjük fel egymásnak.
A szekér elkészült, a milliónyi kartondobozba csomagolt, gondosan katalogizált alkatrész ma végleg a helyére került, a fecskendő elkészült! Mindannyiunk örömére ma némi külső segítséggel elhagyta az elmúlt fél évben otthonát adó garázst, először megmutatva magát a nagyvilágnak új fényében.
Ez alkalomból a felújítást végző tagjaink egy részén kívül Fertőrákos Község polgármestere, valamint képviselői is jelen voltak a “kigurulási ceremónián”, s csodálták meg munkánk eredményét.
Reményeink szerint a felújított fecskendő hamarosan állandó látványosság lesz településünk Fő utcáján, ahol büszkén hirdeti majd a fertőrákosi tűzoltás kezdetét, és tagad le 127 évet a korából!
A szekér restaurációjáról külön albumba tervezünk fényképeket feltölteni.
Amennyiben valaki rendelkezik régi fényképekkel, képekkel a szekérről, esetleg az állandó kiállításához korhű tárgyi eszközzel tudna hozzájárulni a technika teljessé válásához, nagyon szívesen fogadnánk a felajánlást!
#Fertorakosituzoltok
#SeltenhoferFrigyesfiai