Nádas tűz V. kiemelt fokozattal

Tegnap éjjel röviddel 23:30 óra után érkezett a jelzés a Soproni Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság Híradó ügyeletéről, mely szerint ég a nádas az ausztriai Mörbisch illetve Fertőrákos között.
Az információt osztrák bajtársaink azonnal megerősítették, akik akkor már közel egy órája dolgoztak a lángok megfékezésén. Egységünk gépjárműfecskendővel Sopron/2-vel együtt vonult először a határhoz, ahol nem sikerült megállapítani a tűz pillanatnyi helyzetét, megközelítésre nem volt lehetőség.
A tűz nagyjából éjjel egy és kettő óra között lépte át az országhatárt, a helyenként 80-90 km/h erősségű szél következtében rendkívül gyors sebességgel haladt déli irányba.
Hajnali három és négy óra között a kiérkező soproni erősítés emelte a riasztási fokozatot kettes kiemeltre, a tűz pedig a félkész északi kikötőnél lépett ki először a vízpartra. A fokozat emelésével Kapuvár illetve a KMSZ került riasztásra, aki a helyszíni felderítést követően a fokozatot azonnal ötös kiemelt (legmagasabb riasztási fokozat) emelte.
Hivatásos és önkéntes egységek érkeztek többek között Győr, Szombathely, Mosonmagyaróvár, Sárvár, Csorna, Kapuvár, Lébény, Nagycenk, Hegykő, Völcsej, Sarród, Pereszteg, Osli településekről és kezdték meg a kárelhárítási munkákat, míg Harka önkéntes tűzoltói Sopronban látták el a város védelmét.
Több rajba és munkaterületre osztva került sor a virágosmajori kikötő létesítményeinek védelmére valamint a tűz oltására.
A tüzet végül délután 15 óra magasságára sikerült teljesen eloltani, az utómunkálatok azonban jelen sorok írásakor is tartanak.
A drón felvételek kielemzését követően több egység is készenlétben áll az éjszaka folyamán a helyszínen esetleges utómunkálatok, vagy beavatkozások esetére.
A káresemény során mintegy 250 hektár nádas vált a tűz martalékává, ebből mintegy 150 hektár magyar oldalon.
A kárelhárítási munkák csúcsán mintegy 80 tűzoltó dolgozott a helyszínen, egységünk két gépjárművel és nyolc fővel vett részt a munkálatokban.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani:

  • Károlyi piac, Károlyi Tibor részére a reggeli és védőital felajánlásért,
  • Fertőrákos Község Önkormányzatának a szendvicsekért,
  • A rengeteg bíztató szóért, amit kaptunk a munkálatok ideje alatt személyesen, telefonon, vagy a közösségi média útján,
  • A felajánlott támogatásokért, legyen az pogácsa vagy egyéb,
  • Szabó József, Szűk Balázs és Kozák Dávid részére a rendelkezésünkre bocsátott csónakokért, amikkel lehetővé vált az átkelés és alapvezeték szerelés a virágosmajori csatornán,
  • Az osztrák tűzoltó bajtársaknak a folyamatos és kiváló tájékoztatásért, együttműködésért.

Fényképek:
Fertőrákosi Tűzoltók
Holló András
Molnár Judit
Rombai Péter