MEGÉRKEZETT! Új gyorsbeavatkozó járművel gazdagodtunk!

2022 éve Egyesületünk újraalakulásának 20. évfordulóján túl a változások éve is egyben:
Januárban egy hirtelen adódott lehetőségből valóság vált, és tíz év problémamentes használat után sikeresen lecseréltük Iveco Magirus gépjárműfecskendőnket egy tíz évvel fiatalabb, kategóriájában azonos, Mercedes Benz típusú járműre. A minőségi ugrás országos szinten is az élvonalba helyezte ezzel egyesületünk technikai állományát.

Az alapvető tervünk azonban korosodó, Renault Trafic típusú gyorsbeavatkozó gépjárművünk lecserélése volt, melynek korlátozott ereje és méretei miatt alkalmatlan hosszútávú anyag- és személyi állomány mozgatásra. Az elképzelésünk egy azonos kategóriába, 3500 kg össztömeg alatti gépjármű (szerkocsi) beszerzése volt, melyben a kilenc személyen túl technikai eszközeink is helyet kaphatnának. Hosszas előkészületeket és piackutatásokat követően sikerült egy nagyon szűk piaci rést találnunk, s így célirányosan a Mercedes Benz Sprinter alapokra épült Rosenbauer gyorsbeavatkozó autót kerestük. Az autó annyira ritka Ausztriában is, hogy kapcsolataink sem kecsegtettek sok jóval, így a színfalak mögött elkezdtük bővíteni a keresési tartományt, jelentős kompromisszumokat felvállalva az új autó kapcsán.

Amikor már temetni kívántuk az eredeti elképzelésünket, érkezett az email, melyben egy Felső-Ausztriai tűzoltóság éppen az általunk keresett, a kritériumoknak maximálisan megfelelő Mercedes Sprinter járművet ajánlotta fel számunkra megvásárlásra.

A kapott képek, valamint telefonbeszélgetéseket követően a tagságunk ismét rekord gyorsasággal tette le voksát a jármű mellett, így négytagú delegációnk öt nappal később már úton is volt a szóban forgó járműért.

Tekintve, hogy az autónak nagy hiányosságai nem voltak, valamint nem kevésbé elhanyagolhatóan ez az egyetlen példány volt eladó a piacon, az autó megvásárlása mellett döntöttünk és az az azonnali papírmunkákat követően elindultunk vele a nagyjából háromszáz kilométerre lévő leendő állomáshelyére.

A járműről röviden:
1996-os évjáratú Rosenbauer Mercedes Sprinter 314 2295 cm3, soros négy hengeres, 143 lóerő teljesítményű gyorsbeavatkozó jármű, melynek málhatere széles körűen variálható az elhelyezni kívánt felszerelések függvényében. A jármű teljes terheléssel 3,5 tonna össztömegű, hátsókerék meghajtású. Kilenc személy szállítására alkalmas, mely mellett a málhát is képes magával vinni. A jármű teteje járható, így több, nagy helyigényű felszerelés is ott kapott helyet gyárilag.

A járművet Egyesületünk teljes egészében az idei évi társadalmi munkáiból befolyt összegből finanszírozta.

A forgalomba helyezés, kisebb javítások és átalakítások valamint málházást követően a jármű gyorsbeavatkozó és csapatszállító járműként áll szolgálatba kötelékünkben, elsősorban műszaki jellegű bevetéseknél valamint tömeges káresemények felszámolásánál fog hathatós közreműködést nyújtani a környéken lakók biztonságának érdekében.

2022-ben így végül nem egy, hanem rögtön két járművet sikerült lecserélnie tűzoltóinknak, mely egy rendkívüli teljesítmény annak fényében, hogy a cseréket pályázati források nélkül sikerült megvalósítani.