2019-08-17 Összevont gyakorlat Mörbisch-en

A szombati nap során nyílt lehetőségünk a szomszédos osztrák tűzoltóságokkal és társszervekkel közösen egy, a Burgenland tartományi Szamaritánusok által szervezett vízi gyakorlaton részt venni. A gyakorlat csupán egy szcenárió volt az előző napok másik hét mentési és katasztrófa elhárítási gyakorlatai közül, melyek között túsz-szabadítási és terrorelhárítási feladatok mellett bonyolult mentési gyakorlatokat is végre kellett hajtaniuk a szerveknek szoros együttműködésben egymással.

A gyakorlat tematikája szerint egy sétahajó szenvedett balesetet a Fertő tó osztrák oldalán a nyílt vízen, ahol 23 személy különböző fokú sérüléseket szenvedett, tíz személyt a vízből kellett kimenteni, ellátni és a partra szállítani.

A gyakorlat életszerűségét nagy mértékben fokozta, hogy a különböző egységek egymás után, a feltételezett vonulási idejükkel értek a gyakorlat helyszínére. A sérültek kettő kivétellel mind hús-vér, élő emberek voltak.
A sebesültek számunkra meglepően hitelesen alakították szerepeiket, a sérülések hitelességét előzetesen sminkmesterek növelték nagymértékben. A sérülteket Mörbisch település egyik kikötőjébe kellett szállítani, mely során az egyre erősödő szél mellett az élénkülő hajóforgalommal is meg kellett birkóznia a mentőhajók személyzetének a kárhely és part közötti kb. 15 perces úton.

A gyakorlat folyamán egységünk Szent Flórián tűzoltóhajóval jelentős mennyiségű orvosi eszközt, hordágyat, illetve mentőápolókat és orvosokat juttatott a balesetet szenvedett hajó fedélzetére, vízből mentés során egy könnyebb sérültet, illetve egy “elhunyt” személyt (bábut) mentettünk ki.
A bajbajutott hajó fedélzetén található személyek sérüléseinek rangsorolása után egy ápolóval a fedélzeten négy súlyos sérült fekvő beteget hordágyakon, illetve további három könnyebb sérültet szállítottunk a partra, ahol őket a mentőknek átadva folytattuk a gyakorlatot.

A gyakorlat során folyamatos EDR rádió kommunikációt kellett folytatni a helyi vezetési ponttal német nyelven, illetve a helyszínen az egészségügyi személyzet “keze” alá dolgozni.

Az eseményen a Mörbischi, Oggaui, Neusiedl-i tűzoltók mellett az újonnan beszerzett osztrák vízimentő hajó is részt vett.

A gyakorlat sikeresen zárult, melyben újfent bizonyítottuk képességeinket hajónkkal, egyben rengeteg új fogást tanulhattunk osztrák kollégáinktól és mentősöktől.

Köszönjük a lehetőséget!