2019.05.06. Sétahajók lángoltak Mörbisch egyik kikötőjében

A tegnapi napon, hétfőn 13:42 perckor kaptuk a hívást az egyik Fertő tavi sétahajós Kft. munkatársától, hogy a szomszédos, osztrák Mörbisch településen lévő kikötőben több személyszállító hajó nagy lánggal ég.
Mivel a fertőrákosi és mörbischi vízitelep közel helyezkedik el egymáshoz, már a hívást megelőzően is több segélyhívás futott be a szombathelyi 112 segélyhívó központba, hogy valami nagy füsttel ég a tavon.
Az erős, helyenként viharos szélnek köszönhetően – s mert a lángoló hajók közvetlen közelében található hétvégi házakat körülvevő nádszigetre is átterjedtek a lángok – az azonnali segítségnyújtás mellett döntöttünk. Egységeink 8 fővel, Fertőrákos/2 műszaki mentővel, valamint a Szt. Flórián tűzoltóhajóval indultak a szomszédaink megsegítésére, akik ekkor már 4, teljes terjedelmében lángoló sétahajóval, illetve a viharos szél következtében gyorsan terjedő lángokkal küzdöttek, valamint a hajóállomás, a helyi tűzoltóhajó kiszolgáló épülete és a vízi rendészet épületeinek védelmével voltak elfoglalva. A helyszínre vezényelt 110 osztrák tűzoltó 32 gépjárművel, 5 tűzoltóhajóval, illetve egy mentőautóval kiegészítve hamar meg tudta fékezni a tüzet, így egységeink a tűzoltóhajóval tartalékként álltak készenlétben a helyszínen az oltási munkálatok befejeztéig. Az eset következtében személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős, az ominózus cég 7 hajóból álló flottájából 4 hajót vesztett el nem több, mint egy óra leforgása alatt.
Egységeink végül 16 óra 35 perckor tértek vissza állomáshelyeikre. A tűz oka osztrák tűzoltósági forrásokra hivatkozva egyenlőre ismeretlen, keletkezésének okait vizsgálják.